PKN
Hervormde Gemeente Spankeren, Laag-Soeren en Dieren NO
 
Pasen Pasen

PALMPASEN

De schikking met Palmpasen gaf een knipoog naar de zalving van de vrouw zonder naam (zie: Mattheus 26). De kruiden staan symbolisch voor de geurende olie en de doek wil samen vallen met het afdrogen dat Jezus doet n de zalving.
Voor mij gaat het zelfs verder: was Jezus niet in doeken gewikkeld aan het begin en einde van zijn leven?

PASEN

Een oude herinnering kwam deze dagen opeens boven borrelen. Mijn oma speelde het orgeltje en met haar zong ik "Daar juicht een toon daar klinkt een stem, die galmt door heel Jeruzalem, een heerlijk morgenlicht breekt baan, de Heer is waarlijk opgestaan". 

Die boodschap geeft nu volop hoop: moge uw gemoed ook worden aangeraakt door de grenzeloze kracht van boven die ook nu nog telt.

 

Kerken dicht en toch open

De Boskapel en de Petruskerk zijn al een poosje dicht en ook met de feestdagen gesloten.
Gezamenlijke vieringen vanuit de Ontmoetingskerk (Dieren) en de Grote Kerk (Velp) zijn hiervoor in de plaats gekomen.
We zijn online te volgen via www.kerkdienstgemist.nl: Palmpasen, Witte Donderdag, Goede Vrijdag, Stille Zaterdag en Pasen kunt u meebeleven. Ook biedt de landelijke kerk (= PKN) via ds. De Reuver op TV (m.m.v. de EO) vieringen aan. Graag attendeer ik u hierop.
 
Niet alleen Niet alleen
 
Nieuwsbrief 5 Nieuwsbrief 5

“Zo zeker als de mens gelooft, zo zeker hoopt hij.
En het is geen schande te hopen, grenzeloos te hopen.”
(auteur: Dietrich Bonhoeffer, protestantse held)


“Sociaal zijn” ten tijde van het Corona virus
Anderhalve meter afstand: dat wordt ons gevraagd. Deze Nieuwsbrief voldoet gelukkig aan deze eis. Daarom allereest een goedemiddag (of goedenavond/-morgen) aan u allen.

Deze week proberen we allemaal te wennen aan een ander ritme. Dat valt niet mee.
Het is duidelijk dat “mensen mensen nodig hebben” zoals mijn hoogleraar “Pastoraat” (prof. Ted van Gennep) schreef in het gelijknamig boekje en mij als student ook al leerde.
Ontmoeten kan opeens niet zo vaak en veel als anders. Gelukkig hebben we de moderne media mee: de telefoon is onmisbaar, mail helpt en internet geeft vertier.
Ik hoorde dat het computerspel “Minecraft” bij studenten opeens weer wordt gespeeld: met 60 man elkaar virtueel ontmoeten gebeurt opeens hier en nu.
Mijn collega Monica Schwarz (predikante in Almelo) gaf via een nieuwsbrief aan haar gemeenteleden ook tips.
Een van die tips geef ik door:  ga naar “Google Arts & Culture” https://artsandculture.google.com/ en u kunt op bezoek bij verschillende musea.
Zelf tip ik de luisterbieb https://www.onlinebibliotheek.nl/luisterbieb.html met de luisterboeken: app installeren, jezelf registeren en 3600 luisterboek zijn voor u (gratis) beschikbaar.
En wie nog een puzzel zoekt: “de Quikerie” heeft er verschillende op voorraad.
Dat krijg je als je fan van Jan van Haasteren bent en puzzels van hem hamstert op elke kerkenmarkt.  Ik lever deze bij u thuis voor de deur af. 


Kerkdiensten via internet bekijken
In onze kerken worden geen gewone kerkdiensten meer gehouden.
Dank zij de techniek is het nu mogelijk om kerkdiensten via internet te bekijken. Zo ook van de lokale kerken als die van Dieren en Velp.
De Protestantse kerken van de Veluwezoom willen proberen om elke zondag een gezamenlijk meditatief moment uit te zenden via www.kerkdienstgemist.nl zowel vanuit de Ontmoetingskerk als de Grote Kerk te Velp.
Daarnaast is afgesproken om elke woensdag bij toerbeurt een oecumenisch avondgebed uit te zenden via dezelfde kanalen.
De gezamenlijke kerken en voorgangers zullen dit verzorgen.
De diensten die worden uitgezonden door de Ontmoetingskerk kunt u vinden op: https://kerkdienstgemist.nl/stations/285-Protestantse-gemeente-te-Dieren
Die van de Protestantse gemeente uit Velp op https://kerkdienstgemist.nl/stations/1252-Kerk-TV-Protestantse-Gemeente-te-Velp
U kunt deze uitzendingen natuurlijk ook op een later moment bekijken. Via onderstaand rooster weet u wie u waar kunt verwachten.

Stille week en Pasen
06-04-20 -19.30 uur - Velp - voorgangers gemeenteleden
07-04-20 -19.30 uur - Velp - voorgangers gemeenteleden
08-04-20- 20.30 uur - Ontmoetingskerk – voorganger Frans Ort
09-04-20 -19.30 uur - voorgangers Joke Quik en Kees Bochanen (Witte Donderdag)
10-04-20 -19.30 uur - voorganger Frans Ort (Goede Vrijdag)
11-04-20 -19.30 uur - voorganger Meinie Visser (Stille Zaterdag)
12-04-20- 10.00 uur - voorgangers Gert Jansen, Joke Quik en Kees Bochanen (Eerste Paasdag)

Voor degene die niet zo gemakkelijk met het internet overweg kunnen is het goed om nog te vermelden dat er elke zondag om 9:20 uur een Kapelviering is die wordt uitgezonden op TV via de EO op NPO 2.

Geef de kerk een gezicht
Al die lege stoelen in de kerk, dat is voor de voorganger niet leuk om teg
enaan te kijken.
Een Italiaanse priester bedacht hier iets op: hij vroeg de mensen een foto van zichzelf (een selfie) testuren en vulde daar de banken in zijn kerk mee.

Dat leek ons een goed idee. Daarom nodigen wij iedereen uit een foto van zichzelf op te sturen naar .
Gert Velsink (drukkerij) drukt dan de foto af en hangt die op een van stoelen in de Ontmoetingskerk.


 
lees meer
 
Kerken Veluwezoom Kerken Veluwezoom

Kerken Veluwezoom en het coronavirus

Kerkdiensten op zondagmorgen
Het coronavirus maakt het onmogelijk om op zondagmorgen bij elkaar te komen.
Daarom zenden de Protestantse kerken aan de Veluwezoom (van Spankeren t/m Rozendaal)
op zondagmorgen een kerkdienst uit via internet. De diensten zijn te volgen op www.kerkdienstgemist.nl  De kerkdiensten worden uitgezonden vanuit de Ontmoetingskerk in Dieren en vanuit de Grote kerk in Velp. U kunt ze rechtstreeks volgen op zondagmorgen vanaf 10.00 uur. U kunt de diensten ook later bekijken.


Avondgebed op woensdagavond
Om in deze onzekere tijd toch met elkaar verbonden te blijven houden de Protestantse kerken aan de Veluwezoom en de Eusebiusparochie gezamenlijk een Oecumenisch Avondgebed op woensdagavond om 20.30 uur. Ook deze avondgebeden worden uitgezonden via www.kerkdienstgemist.nl., vanuit de Ontmoetingskerk in Dieren en vanuit de Grote Kerk in Velp. Woensdag 25 maart is de eerste uitzending vanuit Velp en daarna iedere week om en om. Ook deze avondgebeden kunt u later bekijken.

Geef de kerk een gezicht
Al die lege stoelen in de kerk, dat is voor de voorganger niet leuk om tegenaan te kijken. Een Italiaanse priester bedacht hier iets op: hij vroeg de mensen een foto van zichzelf (een selfie) te sturen en vulde daar de banken in zijn kerk mee.. Dat leek ons een goed idee. Stuur een foto van uzelf naar  We drukken dan de foto af en hangen die op een van stoelen in de Ontmoetingskerk. Geef de kerk een gezicht!
 
Steunpunt Coronahulp Steunpunt Coronahulp
 
Steunpunt Coronahulp Steunpunt CoronahulpSteunpunt Coronahulp van start

MVT (Mantelzorg en Vrijwillige Thuishulp ), Stichting STOER, NIO (Netwerk Informele Ondersteuning), Radar Uitvoering Oost en de gemeenten Rheden en Rozendaal starten met het inrichten van een tijdelijk centraal Steunpunt Coronahulp.

Aanleiding zijn de maatregelen die zijn ingesteld vanwege het coronavirus. Veel inwoners hebben nu extra ondersteuning nodig, anderen willen juist graag helpen. Het Steunpunt Coronahulp start maandag 23 maart en helpt vraag en aanbod bij elkaar te brengen.

Inwoners die  extra ondersteuning kunnen gebruiken of deze juist bieden, kunnen vanaf maandag 23 maart op werkdagen tussen 09.30 en 15.00 uur bellen naar 026 – 370 70 70. Het gaat om bijvoorbeeld hulp bij het boodschappen doen,
de hond uitlaten of gewoon het maken van een praatje via de telefoon. Het Steunpunt Coronahulp wil op deze manier vraag en aanbod bij elkaar brengen. Naast inwoners kunnen ook vrijwilligersorganisaties, bewonersinitiatieven
en andere samenwerkingspartners van dit punt gebruik maken. De deelnemende organisaties stellen mensen en middelen beschikbaar om het centraal steunpunt de komende periode te bemannen.
Hoe lang het steunpunt zijn werk blijft doen hangt af van het vervolg op de tot nu toe genomen maatregelen. 

 
 

Witte Donderdag - geen dienst ivm coronavirus
datum en tijdstip 09-04-2020 om 19.00 uur
Dienst in de Ontmoetingskerk in Dieren te volgen via www.kerkdienstgemist.nl

  meer details

 
Wij denken aan allen die slachtoffer zijn geworden van het coronavirus
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.